Elektrolit egyensúlyhiány gyermekeknél

A szülők minden erőfeszítést megtesznek annak érdekében, hogy gyermekeik egészségesek legyenek, és a megfelelő dolgokat evés és ivás. Annak biztosítása, hogy a gyermekek táplálkozási étrendje megfeleljen az erőteljes növekedés követelményeinek, biztosítja, hogy a megfelelő vitaminok és ásványi anyagok minden nap az egyenlet részét képezik. Az elektrolitok fontosak a mindennapi testi funkciókhoz, és a napi táplálékfogyasztás részét kell képezniük, különösen a gyermekek számára. Az elektrolitok kiegyensúlyozatlansága miatt a gyerekek gondot okozhatnak.

Az elektrolitok

A Merck Manual Home Edition meghatározza az elektrolitokat, mint a vérben és a testben található ásványi anyagokat és makrominerálokat, amelyek segítik az ideg- és izomfunkciókat, valamint a folyadék egyensúlyt. Az elektrolitok segítenek a savak és a bázisok egyensúlyának egyensúlyban tartásához. A folyadékok fontosak a szervezet számára, és a normális testműködés megköveteli, hogy ezek a folyadékok a sejtekben, a sejtek körül és a vérben a megfelelő szinteken legyenek. Az elektrolitok koncentrációja a rekeszekben meghatározza, hogy mennyi folyadék van a rekeszben. Ez azt jelenti, hogy amikor az elektrolitok kiegyensúlyozatlanok, a rekeszek nem rendelkeznek megfelelő egyensúlyban a folyadékkal, és az idegek és az izmok nem tudnak megfelelően működni.

Okoz

A gyermekek elektrolit-egyensúlytalanságát hányás, hasmenés, izzadás, bizonyos gyógyszerek vagy veseelégtelenség okozhatja. Bármilyen olyan betegség vagy egészségügyi probléma, amely a szervezetben több folyadékot veszít, mint amennyit szed, elektrolit egyensúlyhiányhoz vezethet. A gyermekeknél történő dehidráció gyakori lehet betegség vagy étellel szembeni reakció miatt. A gyermekek láz vagy tevékenység során is túlzottan izzadhatnak, ami azt jelenti, hogy a víz gyorsan elpárolog a szervezetből.

Jelek

A Merck Egészségügyi és Öregedési Kézikönyv szerint, ha az elektrolit egyensúlyhiány alacsony nátriumszintről (hyponatraemia) következik be, a gyermekek álmosnak, zavarosnak vagy izomgyengeségnek tűnhetnek. Magas nátrium-elektrolit egyensúlyhiány jelenhet meg szomjúsággal, majd lassú, gyenge érzés. Ha a magas káliumszint okozza az egyensúlyhiányt, előfordulhat, hogy az abnormális szívverés az első jel. Az alacsony káliumszintek, amelyek az elektrolit egyensúlyhiányt okozzák, a fáradtság, a zavartság és az izomgyengeség jeleit eredményezik.

Kezelés

Az elektrolit egyensúlyhiány kezelésére gyermekeknél az elveszett folyadék cseréjére van szükség ahhoz, hogy a test visszaálljon a normális szintre. Az idősebb gyermekek ezt előállíthatják úgy, hogy először egyszerű vizet fogyasztanak, majd potenciálisan cukrokra és elektrolitokra ittak. Ha a hányás vagy hasmenés okozza az egyensúlyhiányt, az elektrolit egyensúly helyreállításához orális rehidratáló oldat vagy ORS alkalmazható. Az ORS vény nélkül kapható over-the-counteren. Ha a gyermekek nem reagálnak az ORS-re, vagy a hányás vagy hasmenés súlyos, a IV-es kórházi kezelésre lehet szükség.

szempontok

A gyermekek és a csecsemők nagyobb arányban folyik a forgalomban, mivel nagyobb anyagcsere-arányuk van. Ez azt jelenti, hogy érzékenyebbek az elektrolit egyensúlytalanságokra. A testméret azt is befolyásolja, hogy a szervezet hogyan használja a folyadékokat és az elektrolit egyensúlyhiány előfordulását, és a gyermekeket magasabb kockázati csoportba helyezi.