Emelkedett májenzimek és lipitorok

A Lipitor – generikusan atorvasztatin-kalcium – gyógyszer a gyógyszerek kategóriájában, az úgynevezett sztatinok, amelyeket széles körben használnak az Egyesült Államokban a magas koleszterinszint és a szív-érrendszeri megbetegedések kezelésére. A legtöbb ember jól tolerálja a gyógyszert, bár ritkán előfordulhat a májban jelentkező potenciálisan súlyos mellékhatás. Rutinszerűen ajánlott a máj enzim vérszintjének tesztelésével.

A magas koleszterinszintek jelentõs kockázati tényezõk a szív- és érrendszeri betegségek, például a szívroham és a stroke, valamint az elhízás, a testmozgás hiánya, a dohányzás, a cukorbetegség és a magas vérnyomás. Ha rendszeresen gyakorol, egészséges étrendet fogyasz és abbahagyja a dohányzást, de a koleszterin szintje továbbra is magasabb, mint az ajánlott, akkor az egészségügyi szolgáltató javasolhatja, hogy vegyen sztatin hatóanyagot, például a Lipitort. A statin gyógyszerei a májban segítenek a szervezet koleszterintermelésének csökkentésében, és arra is gondolják, hogy segítenek eltávolítani a vérlemezkékben már elhelyezett koleszterint, amely megakadályozza a normális véráramlást.

Mint minden gyógyszeres kezelés esetében, számos lehetséges mellékhatást jelentettek a Lipitor-szal kapcsolatban, beleértve a hasmenést vagy székrekedést, a gázt, a fejfájást és az ízületi fájdalmat. Két ritka, de potenciálisan súlyos mellékhatás a máj és az izom károsodása, émelygés, jobb felső hasi fájdalom és sárgaság – a bőr és a szem sárgulása – vagy izomfájdalom és gyengeség. A statin gyógyszerekkel kapcsolatos májkárosodás a májsejtek sérülését és halálát okozza, amely súlyos és kezeletlen maradandó májkárosodást okozhat hegesedéssel.

A máj statikus gyógyszerekkel való károsodása a májenzimek nagyobb mértékű felszabadulását eredményezi a keringésben, leggyakrabban az enzimek aszpartát aminotranszferáz vagy alanin-aminotranszferáz, a Drs. Mark Russo és Ira Jacobson a “Cleveland Clinic Journal of Medicine” 2004. januári számában. A statin gyógyszereket, köztük a Lipitorot vizsgálva tanulmányokat készítettek, és megállapították, hogy a statineket szedő emberek kevesebb, mint 2 százaléka emelkedett májenzimeket fejlesztett ki. Az enzimek emelkedése általában a kezelés első 12 hetében történt, korreláltak a magasabb gyógyszeradagokkal, és nem jártak a májkárosodással járó klinikai tünetekkel. Amikor a sztatinok leálltak, a májenzimek visszatértek a normális szintre.

A Lipitor és más sztatinok nem ajánlottak, ha aktív májbetegsége vagy a májenzimek jelentős emelkedése alakul ki a gyógyszeres kezelés megkezdése után. Mindazonáltal, tekintettel az ilyen típusú gyógyszerekre a koleszterinszint csökkentésében és a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében, még akkor is alkalmazhatók, ha a májenzimek csak enyhén emelkednek. Beszélje meg az opciókat az egészségügyi szolgáltatóval, aki a sztatin hatóanyag használatának megítélésénél figyelembe kell vennie a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, a koleszterinszint és az ismert májproblémák – köztük az alkoholfogyasztás – személyes kockázati tényezőit. A májenzimszintek vérvizsgálatát rendszerint a Lipitor-kezelés megkezdésétől számított 6 héten belül végzik el, majd ezt követően rendszeresen.

Statins a koleszterin csökkentésére

A Lipitor mellékhatásai

Ellenőrzés a májenzim tesztekkel

Ajánlások a statinhez