Glutén és keratosis pilaris

A keratosis pilaris, a “csirkehéjú” kollokviális bőrelváltozás általában nem jelent súlyos egészségügyi problémákat, de bosszúságot jelenthet azok számára, akik szenvednek tőle. Azonban van bizonyíték – még mindig nem bizonyított -, hogy egyes emberek, akik kifejlődnek a keratosis pilaris is komolyabb állapotban nevezett lisztérzékenység. Ha ez a helyzet, a bőre fel kell világosodnia, miután elfogadja a gluténmentes diétát, amely a cöhögéses megbetegedések kezelésére szolgál.

Háttér

Ha a bőr állapota keratosis pilaris, akkor apró, hegyes pattanásokként manifesztálódik, amelyek képesek testének érintett területeire kiterjedni. A keratosis pilaris pattanások gyakori helyei közé tartoznak a karjaid, a lábak és a fenék hátsó része, bár a pattanások is megjelenhetnek az arcán és a nyakán. Nem világos, hogy mi okozza az állapotot, bár az öröklõdés szerepet játszhat, mivel családokban folyik. Gyakran rosszabb a télen, és úgy tűnik, hogy tisztázza a nyáron.

linkek

A lisztérzékenység genetikai intoleranciát jelent a gluténnel szemben, amely a búzában, árpában és rozsban megtalálható fehérje. Családok is folyik, és az egyetlen ismert kezelés a gluténmentes étrend követése. Annak ellenére, hogy egyetlen kutató sem vizsgálta, hogy a keratosis pilaris betegek nagyobb valószínűséggel rendelkeznek-e a lisztérzékenységgel, vannak két kapcsolat a két állapot között. A keratosis pilaris gyakran fordul elő inzulinfüggő cukorbetegségben szenvedő betegekben, olyan állapot, amely erős genetikai kötődést mutat a lisztérzékenységgel. Emellett az allergének eltávolítása a diétájából – különösen a glutén – a keratosis pilaris javulásához vezethet.

szempontok

Lehetséges, hogy egyáltalán nincs keratosis pilaris, helyette előfordulhat, hogy más dermatitis herpetiformis nevű bőrbetegségről van szó, amely glutén fogyasztása esetén együtt jár együtt a lisztérzékenységgel. A herpetiformis dermatitis hasonlít a keratosis pilarisra – a kicsi, hegyes pattanások klasztereire – és a szervezetében ugyanazon a helyen található, beleértve a fenékeket és a karokat. Annak megállapításához, hogy van-e dermatitis herpetiformis, és nem keratosis pilaris, szükséged van egy bőrbiopsziára.

Kezelés

Ha orvosa megállapítja, hogy lisztérzékenység vagy dermatitis herpetiformis van, akkor véglegesen gluténmentes táplálékra kell váltania. Ez azért van, mert fennáll a veszélye a komoly táplálkozási hiányosságok kialakulásának, valamint súlyos állapotok, például az oszteoporózis és még a rákos megbetegedések kockázatának, ha továbbra is enni glutén alapú ételeket. Ha nem rendelkezik lisztérzékenységgel, akkor kevésbé világos, hogy megpróbál-e gluténmentes diétát alkalmazni a keratosis pilaris kezelésére, ebben az esetben beszéljen orvosával arról, hogy kijátszási étrendet kipróbál, amely megmutatja, hogy a glutén-lenyelés hozzájárul-e A bőr állapotára.