Hogyan befolyásolja a tejsav a gyakorlás során?

Az erőteljes testmozgás során előállított tejsav mind rosszul, mind félreértelmezett. Bár általánosan hibás az “égés”, hogy kimerítő gyakorlattal érzed magad, ez a hidronium molekulák – nem tejsav – okozzák a fájdalmat. A tejsav is hibásan hibás az olyan izomfájdalomért, amelyet 24-48 órával az izgalmas edzés után érzel. A valóságban a tejsavat a szervezet úgy tervezte meg, hogy megakadályozza az izmok sérülését a rendkívüli erőfeszítésből.

Az erőteljes terhelés táplálására szolgáló energia az ATP vagy az adenozin-trifoszfát lebomlása. Mivel teste korlátozott mennyiségű – kb. 85 g ATP-t tartalmaz – az anyagot újra kell reszinstizálni. A tejsav segít abban, hogy az anaerob glikózisban szerepet játszik: a szénhidrátok lebontása oxigén használata nélkül. A glikóz formálja a hidrokion molekulákat és a piruvinsavat, amely laktátvá válik, és ha nem áll rendelkezésre elegendő oxigén, a hidronion felhalmozódása miatt az izomsejtek pH-ja a normál normálszint alá esik, ami savasságot eredményez. Amikor a pH 6,5-re csökken, az izomösszehúzódás károsodott és az izom idegvégződései stimulálódnak, ami fájdalmat és égést okoz. Lehet, hogy téveszmévé és émelygéssé válik.

Az a pont, amelynél a savasság az izmokban történik, a tejsav vagy a laktát küszöbnek nevezik, amelyet anaerob küszöbként is neveznek. A jelenség másik módja az OBLA, vagy a vér laktát felhalmozódása. A laktát egyszerűen tejsav, amelyet a szervezet tovább bontott le, mikor az anaerob küszöb megvitatásáról van szó, a kifejezéseket felcserélhető módon használják. A sport edzője, Brian Mackenzie megjegyzi, hogy a vérben lévő normális mennyiségű tejsav kb. 1-2 millimol / liter vér, az OBLA akkor fordul elő, amikor a szintek szintje 2-4 millimól literenként nő.

Növelheti a laktát küszöböt kitartással. Hosszú, egyenletes futások segítenek az aerob kapacitás kifejlesztésében, mivel a szervezet olyan kisebb véredényeket fejleszt ki, amelyek elősegítik az izmok hatékony oxigénszállítását, és segítenek a szív és a tüdők hatékonyabb működésében. Az oxigén megnövekedett rendelkezésre állása elősegíti a laktát határérték késleltetését. Edző Brian Mackenzie folyamatosan oktatja a maximális pulzusszámának 85-90 százalékát 20 percen keresztül, hogy segítsen javítani a laktát küszöbén. Ezt a fajta edzést hetente egyszer kell elvégeznie, nyolc héttel a nagy verseny előtt.

Körülbelül egy órát vesz igénybe a szervezet, hogy távolítsa el a felesleges tejsav. Meggyorsíthatja a folyamatot megfelelő lehűléssel, ami elősegíti az izomzat gyors oxigénellátását. Az enyhe aerobic edzés – mint például a kerékpározás lassú ütemben – hatásosnak bizonyult a laktátszint csökkentésében olyan sportolókban, akik intenzív futópadot hajtottak végre, a Brian Mac sport- és edzőprogramja szerint. Ezzel szemben, mind a passzív gyógyulás, mint a lefekvés, és a masszázs befogadása hatástalan volt a tejsavszint csökkentésének felgyorsítására. A tejsav nem játszik szerepet a késleltetett izomfájdalomban (DOMS). Ez a feltétel valójában egy olyan gyulladásos-javító válasz eredménye, amely a súlyos tevékenység során károsodott izomsejtekre vonatkozik, egy 2006-os cikk szerint a Scientific American-ban.

Jellemzők

Laktátküszöb

A laktát küszöb növelése

Tejsav eltávolítás