Növényi szterinekben gazdag ételek

A növényi szterolok egyik elsődleges előnye: segítik a koleszterinszint csökkentését. A Nemzeti Szív-, Tüdő- és Vérintézet beszámol arról, hogy 2 gramm növényi szterinek hozzáadása a napi étrendjéhez 5-15% -kal csökkentheti a koleszterint. A kihívás az, hogy elegendő mennyiségű szterin van a táplálékban, hogy hatással legyen. A legtöbb étel nem természetes eredetű, ezeknek a fitoszterineknek a forrása.

Fitoszterinfunkciók

A növények által termelt szterinek hasonlóak a koleszterin szerkezetéhez és működéséhez. Az emésztés során a fitoszterolok kiszorítják a koleszterint, így a táplálék koleszterinszintje megszűnik a rendszerből, és nem szívódik fel a véráramba. Minden növényi alapú élelmiszer tartalmaz fitoszterolt, de csak kis mennyiségben. Például sok gyümölcs és zöldség körülbelül 0,01-0,03 gramm adagonként. Nehéz, ha nem lehetetlen, napi 2 gramm fogyasztása egy tipikus étrenden keresztül, az amerikai Journal of Clinical Nutrition 2010. januári számában végzett tanulmány szerint.

Növényi olajok

Csoportként a növényi olajok a fitoszterolok egyik legjobb forrása. A szezámolaj, a kukoricaolaj és a repceolaj 1 evőkanálnyi adagja 92-118 milligramm fitoszterolt tartalmaz. A fitoszterolok mennyiségét általában milligrammban jelentik, ami úgy tűnik, mintha gazdag források lennének. Ezek az értékek csak 0,1 gramm evőkanálnyi evőkanálnyi mennyiséget jelentenek, ami azt jelenti, hogy 20 evőkanál növényi olajat kell fogyasztania ahhoz, hogy 2 gramm fitoszterolt érjen el.

Búzacsíra és búzadara

Ha fél csésze búzacsíra fogyaszt, akkor 0,2 gramm fitoszterolt kap. A búzakorpa ugyanazon része fele akkora. A búzacsíra és a búzakorpa növényi szterinek elõállításának az az elõnye, hogy õk gazdag rostforrások, ami szintén csökkenti a koleszterint. A fél csésze búzacsíra 9 gramm rostot tartalmaz, míg a búzakorpa 13 gramm. A nőknek 25 grammot kell fogyasztaniuk, és a férfiaknak 38 gramm rostot kell naponta fogyasztaniuk.

Diófélék és hüvelyesek

A Linus Pauling Intézet beszámol arról, hogy a földimogyoró 0,1 gramm fitoszterolt tartalmaz egy adagban. Az egyéb típusú diófélék ugyanolyan része, mint például a mandula, kesudió, pekándió, dió és makadámia dió, csak 0,03-0,04 gramm mennyiséget szolgáltat, az USDA Beltsville Human Nutrition Research Center szerint. Körülbelül 0,1 gramm phytoszterolt kapunk egy fél csésze borsóból, vesebabból és széles babból. A babban lévő rost és a dióhéjban lévő telítetlen zsírok szintén segítenek a koleszterinszint csökkentésében.

Dúsított ételek

A rendszeres étrendben fogyasztott fitoszterolok átlagos mennyisége napi 0,5 grammnál kevesebb, jegyzi meg a Cleveland Klinika. A táplálékkiegészítést kiegészítheti, vagy dúsított ételeket használhat. Próbálja cserélni vajat vagy margarint sterol-dúsított szőrrel. Egyes tejtermékek, narancslevek, kenyerek és fogyasztásra kész gabonafélék szintén megerõsödnek. Ellenőrizze a megvásárolt termékek címkéjét, mert 0,4-1,7 gramm vagy annál több sterolt tartalmazhat adagonként.