Fülgyulladás és teafaolaj

Sok ember, a gyermekek és a felnőttek egyaránt, életük egy bizonyos pontján fülfájásban szenvednek. A külső vagy belső fülcsatorna bakteriális fertőzésének következtében fülfájás léphet fel. Lehet, hogy hideg után alakul ki, amikor az orr és a szinusz torlódása nyálkahártyát okoz a fülcsatornába, és hogy a nyálkahártya bejut a baktériumokba. Ezt másodlagos fertőzésnek nevezik. Fülgyulladás úszás után is előfordulhat, amikor a víz csapdába esik a fülcsatornában, és a baktériumok táptalajt hoz létre. Ez Swimmer’s Ear néven ismert. Előfordulhat, hogy az earaches önmagában fordul elő, az előbbiekben említett esetek előzetes előfordulása nélkül. Tee faolaj népszerű alternatív gyógymód az earaches kezelésére.

Teafa olaj

Nevének ellenére a teafaolaj sem tea, sem növény, amely teahez kapcsolódik. A teafa egy ausztrál fáról származik, amelyet Melaleuca Alterniflora-nak hívnak. A többnyire színtelen, néha halványsárga olajat a fa leveleiről nyerik ki. A teafaolaj különböző készítményekben kapható, és különböző koncentrációban kapható. A gombaellenes, antibakteriális, vírusellenes és antiszeptikus tulajdonságokról ismert.

Hatékonyság

A teafaolajat régóta a fülfertőzés alternatív kezelésére használják. Az Egyesült Államok Nemzeti Gyógyítói Gyűjteménye a National Medicines Comprehensive Database által használt osztályozási skála, amely a fülgyulladás kezelésére használt teafaolaj hatékonyságát rangsorolja. Ennek az adatbázisnak megfelelően nincs elegendő adat az olaj káros hatásainak értékelésére, ha az earaches-et használják. A Könyvtár azonban elismeri, hogy a teafaolaj tulajdonságai nagyon hatásosak lehetnek a baktériumok és gombák megölésében.

Biztonság és óvintézkedések

Bizonyos emberek érzékenyek lehetnek a teafaolajra. Bár az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Orvosi Könyvtárának biztonságosnak tekintik, a teafaolaj bõrt okozhat, és duzzanatot okozhat, ha higítatlanul alkalmazzák a nagy bőr- vagy nyálkahártya-területeken. Az érzékeny egyedeket hordozó olaj, például olajbogyó vagy mandulaolaj kell használni a teafaolaj hígításához, mielőtt a fülcsatornába helyezi. Mindig legyen óvatos, ha otthoni fülfertőzést önállóan kezel. Bármely fertőzés, amely 48 óránál hosszabb ideig tart vagy lázas vagy súlyos fájdalmat okoz, azonnal konzultáljon orvosával.

Hogyan kell alkalmazni

A Tea Tree Oil Weboldalon közzétett utasítások azt mutatják, hogy néhány csepp teafaolajat ¼ csésze meleg olívaolajjal fel kell hígítani használat előtt. Mivel az olaj koncentrációja a gyártók között változik, mindig ellenőrizze a címkét és gondosan kövesse az adagolási utasításokat. Hajtsa a fejet az egyik oldalra, és használjon egy kis fecskendőt vagy csepegtetőt, hogy adjunk hozzá néhány cseppet a fülhöz. Tartsa a fejét egy percre billentve, hogy a folyadék csússzon a fülcsatornába. A felesleges folyadék felfogásához, amely a fülből kifolyik, amikor visszaáll egy függőleges helyzetbe, óvatosan tegye be a fület egy tiszta pamutgolyóval.