Hogyan kell foglalkozni egy éretlen tinédzserrel

A szülők tinédzserei soha nem könnyűek, de nem úgy érzed, hogy újra szétroncsolja a “szörnyű kettőt”. A kiabálás és az előadások nem működnek a szabálytalan, gyerekes serdülőkorúakkal. Ha egy éretlen tizenéves kölyökkel foglalkozik azzal, hogy megváltoztatja, ahogy válaszol rá, valószínűbb, hogy pozitív eredményeket lát.

Ne felejtsd el, milyen volt tinédzser. A konfliktus közepén könnyű elfelejteni, hogy valaha is úgy gondolta, hogy az átvágás fontosabb, mint az üzletvitel. Próbálj meg kapcsolatba lépni azzal, ami a fejében történik, és a tinédzserkével való együttérzés megkönnyebbülést érez. Amikor szerető módon kommunikálsz, a tinédzser nagyobb valószínűséggel hallgat, és elveszi, amit szívvel mondasz.

Állítsa be a határértékeket és konzisztenciát. A tízéves évek mindegyike a függetlenség megerősítésére és a szabadság megszerzésére irányul, de a gyerekeknek még szerkezetre van szükségük. Az alapszabályok lefektetése és a következmények kikényszerítése otthonában tiszteletet teremt, de ne felejtsük el tiszteletben tartani a tiniket. Ha panaszkodik, hogy minden barátja később visszavonul, mint az övé, fontolja meg, hogy hosszabbítást adjon neki. Jutalmazza meg neki azokat a dolgokat, amikért joggal cselekszik, és elkezdheti a színészi életét.

Tanítsd meg neki, hogy önellátóbb legyen. Ha több felelősséget adsz a tinédzsének – és a készségeknek, amelyekre szüksége van ahhoz, hogy kezelni tudják – valószínűleg elkezdi viselkedni érettebb módon. Ösztönözze őt, hogy munkát találjon, hogy új készségeket tanulhasson, és megtakarítsa a megtakarításokat főiskolára vagy autóra. Mutasd meg neki, hogyan készíthetsz egy ruhadarabot vagy egy egyszerű ételeket főzhetsz, és el fogja kezdeni értékelni az energiát, amit magának kell vigyáznia, és nem fogja várni, hogy mindent megtegyenek érte.

Hagyja, hogy időt tárjon fel. A tinédzserek szeretik csak “lógni”, és néha értékes abban az időben, amikor a kölykök nem tesz semmit semmit. Ha a bevásárlóközpontot végtelenül megmérgezi, akkor valószínűleg nem ér el érettséget. Ha viszont gitárjával az alagsorban ütőhelyet készít, tanulhat egy értékes leckét a kitartásról. Adja meg a tinédónak azt a helyet, amire szüksége van ahhoz, hogy felfedezhesse önmagát és az életet.

Hagyja, hogy meghiúsuljon. Az érettség az élet tanulásából származik, és a tinédzsernek nem lesz lehetősége tanulni a hibáiból, ha minden problémáját megoldja neki, vagy megakadályozza, hogy egészséges kockázatokat vállaljon. Támogatja azt a vágyát, hogy bizonyos döntéseket hozzon magának, majd egy kicsit visszaálljon. Ha el akarja hagyni az iskolai táncot, mert úgy érzi, túlságosan hagyományos az ízlése miatt, ne érjen hozzá. Ha idősebb lesz, visszafordulhat, és észre sem veszi, hogy hiányzik neki, és nem veszi fel a dátumot, és ha igen, akkor nem fog hasonló hibát követni a jövőben.