Hogyan tudok megszabadulni az ételeimtől, melyeket a nyelőcsöveim elakadnak?

A körkörös izmokból, amelyek összehúzódnak és lazulnak, a nyelőcső egy keskeny cső, amely lehetővé teszi, hogy az élelmiszer eljusson a szájból a torokban. Azonban az élelmiszer elakadhat, ha nem rágja össze, vagy nagy darabokat lenyelnek egészben. Mechanikus módszerekkel el lehet távolítani az akadályokat, vagy a test természetes nyelési vagy gag reflexjét használva. Fontos, hogy megtanulják az alapvető életviteli készségeket, például a CPR-t, ha a helyzet életveszélyes vészhelyzetbe kerül.

Igyál sok folyadékot. A folyadék és a nyelési reflex nyomása segíthet az ételt a nyelőcsőben mozgatni és eltávolítani az elzáródást. Kerülje az ivóvíz, a koffeinmentes italok és a cukrozott italok vagy gyümölcslevek fogyasztását, mivel a szénsavas folyadék és a zárolt ételek okozta nyomás növekedése növelheti a lövedék hányását és fulladását.

Végezze el a Heimlich manővert. Ez egy gyakori eljárás, amely több erőteljes hasi tolóerőt alkalmaz, amelyek a membránon keresztül vezetik a levegőt a tüdőből. Helyezzen egy kézzel az áldozat derekát, és öklét képezzen a hüvelykujjával a hasi gomb fölött. Helyezze a másik kezét az öklére és több felfelé irányuló tolóerőt hajtson végre, miközben szorosan szorítja a hasat. Ennek következtében köhögési reflexet kell kiváltanom, és az ételt ki kell vetni.

Értékelje a helyzetet és állapítsa meg, hogy vészhelyzet van-e. Ha az áldozat súlyos légzési nehézségben van, azonnal hívja a 911-et, vagy vigye az áldozatot a legközelebbi sürgősségi helyiségbe. A nyelőcső elzáródásához szükséges élelmiszerek sebészeti beavatkozást vagy endoszkópos eljárást igényelhetnek az idegen test eltávolítására.

Végezze el a gag reflexet. Helyezzük az ujját a torok hátuljára és érintse meg a puha palátot. Ez elindítja a geg reflexet, és a torok összehúzódását okozza, ami segít az élelmiszer elzáródásának felfelé és a szájából való elmozdulására.