Hogyan lehet felismerni a plakkot az artériákban

Az atheroszklerózisban ismert artériák plakkja olyan betegség, amelyben a koleszterin (a vérben lebegő zsíros anyag) felépül és plakk alakul ki az erekben. Ez csökkenti a vér áramlását a szervezetben, és komoly egészségi állapotokhoz, például szívrohamhoz vagy stroke-okhoz vezethet. Az artériák leggyakoribb tünetei közé tartozik a mellkasi fájdalom, lábfájdalom, zsibbadás és gyengeség a végtagokban. A Merck kézikönyv szerint 2020-ra az ateroszklerózis várhatóan vezető szerepet játszik a halálesetek világszerte. Ha szeretné ellenőrizni, hogy van-e plakk-felépülése az artériákban, vannak módok ezen állapot felismerésére.

Menj a háziorvosodhoz, és fizikailag végezze el. Ellenőrizni fogja a hüvelyeit (az érzéki artériák dobogását) a testedben, hogy lássák, hiányzik-e vagy gyenge. Ő fogja hallgatni az artériáit egy sztetoszkóppal a bruits (turbulens hang az artériák) és ellenőrizze, ha a vérnyomás alacsony. Ezek a fizikai tényezők az Ön artériáiból származó plakkokat jelezhetik.

Vegyen vérvizsgálatot koleszterinszintjének és cukorszintjének ellenőrzésére. Böjtölő lipidprofilja esetén legalább nyolc órát ne fogyjon a vizsgálat előtt, és az orvos vérrel vizsgálja meg a teljes koleszterint, a rossz koleszterint (LDL) és a jó koleszterint (HDL). A 200 milligramm / decilitert meghaladó teljes koleszterinszint az asztmák felszaporodására utalhat. A magas cukorszint növelheti a plakkképződés kockázatát az artériákban.

A kardiovaszkuláris (orvos és a hajó orvosa) orvoshoz kapjon doppler ultrahangot, boka-brachiális indexet vagy elektrokardiogramot (EKG). A Mayo Clinic szerint a doppler ultrahang lehetővé teszi az orvos számára, hogy speciális szondát használjon a véráramlás blokkolásának és sebességének mérésére az artériáiban. A boka-brachiális indexben az orvos a vérnyomását a boka és a karján veszi, hogy megállapítsa, van-e plakk a lábak és a lábak artériájában. Az EKG lehetővé teszi kezelőorvosának, hogy észleljen bármilyen szívritmuszavarot, és ezáltal bármilyen lehetséges zavarást a szívében.

Látogassa meg radiológusát (képzett orvos), és kapjon angiogramot vagy számítógépes tomográfiás vizsgálatot (CT). A Mayo Klinika kijelenti, hogy egy angiogram magában foglalja a festék befecskendezését az artériájába, mielőtt röntgenfelvételt kapna. Kezelőorvosa megvizsgálhatja, hogy van-e plakk az artériában. A CT átveszi az artériák képét.