Hogyan terjed a lymphoma rák?

Limfóma-rák kialakulása az immunrendszer sejtjeiben vagy a nyirokrendszeri sejtekben. Hodgkin vagy nem-Hodgkin limfómáknak minősülnek, és lassan növekvő vagy agresszívek. Több mint 10 különböző típusú nem-Hodgkin-limfóma létezik. A Nemzeti Rákkutató Intézet vagy az NCI beszámol arról, hogy a lymphomában a korosztályozott gyakoriság 22,4 / 100 000 férfi és nő évente. Az NCI azt is megjegyzi, hogy a lymphomában szenvedő emberek ötéves túlélése 70 százalék.

Nyirokrendszer

A nyirokrendszer összekapcsolt csomópontok és hajók hálózatából áll, amelyek folyadékokat, tápanyagokat és immunrendszer sejteket szállítanak. A csecsemőmirigy és a csontvelő részt vesz az immunrendszer sejtjeinek szintézisében vagy érlelésében, amelyeket a nyirokrendszer szállít. A limfómák többféle fehérvérsejt-típusban alakulhatnak ki, és mivel a nyirokrendszeren belül vannak, a nyirokcsomókkal átterjedhetnek a nyirokcsomók egyik nyirokcsomójától a másikba. Az NCI beszámol arról, hogy a limfómában szenvedő emberek gyakran nem lokalizált rákos megbetegedésben szenvednek, amelyben a tumorsejtek a nyirokrendszeri részekbe költöznek.

Malignus sejtek

A nyirokrendszerben szállított limfómából származó tumorsejteknek nem kell rosszindulatúnak lenniük. Ez ellentétben van más szilárd tumorokkal, mivel ezeknek a tumorsejteknek rosszindulatú sejtekké kell átalakulniuk, hogy távoli helyekre szállítsanak. A rosszindulatú sejtek olyan rákos sejtek, amelyek több mutációt szereztek be, lehetővé téve számukra, hogy behatoljanak az erekbe és más szövetekbe.

áttétel

A metasztázis az az eljárás, amellyel az elsődleges tumorból származó rosszindulatú daganatos sejtek átterjedtek egy másik helyre. Ebben a folyamatban a tumorsejteket az elsődleges daganatból eltávolítják, és vérben vagy nyirokcsomókban helyezkednek el. A daganatsejteket a test más területeire szállítják, ahol behatolnak más szövetekbe. Az NCI jelentése szerint a tüdő, a csont, a máj és az agy a metasztázis leggyakoribb helyei. Bár ritkán fordul elő, a limfómák rosszindulatú daganatokká alakulhatnak át, metasztatizálódhatnak vagy más szervekre is kiterjedhetnek, nem a nyirokrendszerben.

A limfómák beültetése

A limfómák négy különböző stádiumba vannak besorolva, amelyek jellemzik, hogy a rák milyen mértékben terjedt el a szervezetben. Az eHealthMD honlapja szerint a lymphoma négy fázisai a következők: az első szakasz olyan limfómákra utal, amelyek egy nyirokcsomó vagy egy nem nyirokcsomó helyre vannak lokalizálva, a második fázisú limfómák két vagy több nyirokcsomóra terjedhetnek, amelyek a A membrán ugyanazon oldala, amely elválasztja a testet a mellkason és a fejrészen, valamint a has és a lábakon; a harmadik szakaszban a limfómák a membrán mindkét oldalán nyirokcsomókra terjednek ki, vagy egy második tumornál lehetnek nem nyirokcsomó helyen; Négy limfómát diffúz módon diffundáltak a nyirokcsomókban és egy vagy több más szervben vagy szövetben.

Kezelés

A limfómák kezelésének intenzitása attól függ, hogy milyen osztályba sorolják, és lassan növekszik vagy agresszív. A Health Central honlapja azt állítja, hogy a lassan növekvő első és két lymphomában szenvedő betegeket alaposan ellenőrizni lehet a tünetek megjelenése vagy a kemoterápia és a sugárterápiával vagy újabb biológiai terápiákkal kezelve. A lassú növekedésű harmadik és a negyedik lymphomák esetében a kezelés megkezdése előtt ugyanazon típusú éber várakozás javasolt. Azonban a tünetek megjelenése után, akik ilyen lymphoma típusokkal rendelkeznek, vagy a gyorsan növekvő három és négy lymphomában szenvedő embereket, agresszíven kezelik kombinált kemoterápiával, immunológiai szerekkel, sugárzással és lehetséges csontvelővel vagy őssejt-transzplantációval.