Falvakban és menstruációban

A menstruáció egy összetett folyamat, amely számos hormon együttes hatására következik be. Bizonyos nemi hormonok felelősek a folyamatot érintő változásokért. Az egyik ilyen hormon, az úgynevezett FSH, elengedhetetlen a menstruációs ciklus megindításához. Az FSH-szint finom egyensúlya szükséges ahhoz, hogy a szervezet menstruáción keresztül menjen végbe.

Funkció

Az FSH a tüszőstimuláló hormont jelenti, amely gonadotropin, amelyet az agyalapi mirigy kiválaszt. Miután az FSH szekretált, stimulálja a petefészkekben a tüszők érését, előkészítve a testet egy tojás felszabadítására. A menstruációban szenvedő nő normális follikulus-stimuláló hormonja 5 és 20 milli-nemzetközi egység literenként, rövidítve mIU / L. Ezt a szintet csökkentik azok a nők, akik terhesek és emelkednek a menopauza során.

Menstruáció

A menstruációs ciklus korai szakaszában, amikor az FSH serkenti a petefészket, több tüsző nő a méretben, és az egyik felszabadítja a tojást. Ez a tojás a petevezetékeken keresztül halad a lehetséges trágyázás felé. Ezzel egyidejűleg a szervezet előkészíti a méh bélést a megtermékenyített tojás beültetéséhez. Ha a műtrágyázás nem következik be, akkor a szervezet ezt a bélést vér és szövet formájában fogja fel a menstruáció során. Menstruációs periódus után az agyalapi mirigy újból kiválasztódik az FSH-hoz, hogy kifejlesszen egy másik tüszőt, és felkészüljön a következő hónapban lehetséges terhességre.

Pubertás

A menstruáció folyamata akkor kezdődik, amikor egy lány átmegy a pubertáson, olyan különféle változásokkal, amelyek a testet a felnőttkort felé mozdítják. A pubertás során az agy elkezd kiválasztani a gonadotropin-felszabadító hormont, olyan anyagot, amely tovább stimulálja a tüszőstimuláló hormon felszabadulását az ovulációhoz. A petefészkek ösztrogént termelnek, amely felelős a pubertás során tapasztalt egyéb jellegzetes változásokért, például az emlő fejlődéséért és a haj növekedéséért. Az FSH részt vesz ezen fizikai változások kialakulásában, amelyek a lány első menstruációs ciklusa előtt jelennek meg.

Meddőség

Mivel az FSH szerepe a tüszők érettségének a terhességhez való alkalmazkodásában, az ösztönzés módjaként alkalmazható olyan nők számára, akik meg akarnak fogni. Sok termékenység szakemberek egy nőnek egy adag FSH-t adnak be injekció formájában a menstruációs ciklus folyamatának ösztönzésére. Ezzel remélik, hogy elkezdik az ovulációt azáltal, hogy stimulálják a tüszőket, hogy legalább egy tojást termeljenek. Ahelyett, hogy hagyta a testet a menstruációs perióduson át, megpróbálja megtermékenyíteni a tojást, ami terhességet eredményez.

Megnövelt szintek

A menopauzás nők FSH-szintje meghaladja a 40 mIU / L értéket, és nincs menstruációs periódusa. Egyes nőknél, akik 40 évesnél fiatalabbak, és szabálytalan menstruációs ciklusuk van, vagy nincs menstruáció, magas FSH-szint lehet. Ezek a nők azt mondják, hogy korai petefészek megbukik. Ez egy olyan folyamat, amelyben a szervezet kevesebb tojást ismer fel a petefészkekben és növeli az FSH termelését az érés stimulálására. Ez a hormon magasabb szintjét eredményezi a véráramban, és ha egy tojás érlelődik és szabadul fel, akkor a menstruáció következik.