Gramm szénhidrátok és fehérje a tejben

A tej jelentős mennyiségű kalciumot, szelént, foszfort, káliumot, riboflavint és B-12 vitamint, valamint az A és D vitaminokat biztosít, ha a tejet megerősítették. A sovány, csökkent zsírtartalmú és a teljes tej közötti kalóriák közötti különbség elsősorban zsírtartalmuknak köszönhető, de a fehérje és a szénhidrátok mennyisége is kissé eltér az ilyen típusú tejektől.

Macronutriens tartalom

A sovány tej a legegészségesebb, 83 kalóriát, 12,2 gramm szénhidrátot, 0,2 gramm zsírt és 8,3 gramm fehérjet tartalmaz csészénként. Válasszon zsíros tejet, és minden pohárnak 122 kalóriája van, 11,7 gramm szénhidrátot, 4,8 gramm zsírt és 8,1 gramm fehérjét. Bár a teljes tej ugyanolyan mennyiségű szénhidrátot tartalmaz, mint a csökkent zsírtartalmú tejé, 7,9 grammnál magasabb a zsírtartalma, a fehérje pedig 7,7 grammnál alacsonyabb. Ezenkívül a kalóriákban is magasabb, 149 csészénként.

Élelmiszer összehasonlítások

Egy csésze tej szénhidráttartalma hasonló az amerikai Diabetes Egyesület szerint egy szelet kenyérben vagy egy kis darab gyümölcsben. A fehérjetartalom körülbelül ugyanannyi, mint 2 evőkanál mogyoróvaj, uncia sovány marhafilé vagy egy csésze főtt quinoa.