Halolaj és a pajzsmirigy

Több mint 12 millió amerikai pajzsmirigybetegségben szenved. Ha pajzsmirigybetegségben szenved, akkor feltűnő lehet, hogy van-e bármi, amit tehet, hogy segítsen az állapotodnak a gyógyszeres kezelés mellett. Egészséges táplálkozás, amely sok gyümölcsöt, zöldséget, sovány fehérjét, teljes kiőrlésű gabonát és halolajat tartalmaz, segít a pajzsmirigy működésének javításában vagy fenntartásában.

Mi van a halolajban?

Bár hallott már arról, hogy a halolajat szív- és érrendszeri előnyeiért szedik, ez számos más testi folyamatot is befolyásol, beleértve a pajzsmirigy működését is. A halolaj tartalmaz omega-3 zsírsavakat, amelyeket a szervezet nem termel, és az élelmiszerből kell származnia. Az omega-3 zsírsavak csökkentik a gyulladást, fokozzák az immunitást és befolyásolhatják a génexpressziót. A halolaj az omega-3 zsírsavak jobb forrása, mint a növényi eredetű források, mint a dió és a lenmag.

Hatások

Míg a halolaj legerősebb bizonyítéka a szívbetegség, vannak olyan bizonyítékok is, amelyek azt sugallják, hogy a halolaj növelheti a pajzsmirigyhormon felvételt – jó hír a hypothyreosisban szenvedők számára. A “Journal of Nutritional Biochemistry” 2010-ben publikált tanulmányban a patkányok oroszolajat vagy halolajat tartalmazó étrendet kaptak. A szerző, Souza, megállapította, hogy a pajzsmirigyhormon-receptorok és a pajzsmirigyhormon-felvételben részt vevő enzimszintek magasabbak a halolajcsoportban. A halolaj csökkentheti a gyulladást is, ami a hipertireózis oka.

Adagolás

A halolaj ajánlott adagja 1-4 g. Ez jellemző a halolaj adagolására szív-érrendszeri előnyökre. A legtöbb gyógyszertárban vagy élelmiszerboltban halolaj található. Vagy ha nem szeretsz tablettákat szedni, legalább hetente kétszer zsíros halat, például lazacot, makrélát, szardíniát vagy tonhalat fogyaszthat a megfelelő dózis eléréséhez.

szempontok

Egyes zsíros halak magas higanytartalmú és környezeti szennyeződéseket tartalmazhatnak, különösen azok, amelyeket a gazdaságban emeltek. Az USA-ban értékesített lazac a gazdaság, amelyet felemeltek, és a gazdaságban emelt halaknak nincs annyi omega-3 zsírsavuk, hogy a pajzsmirigy előnyeit élvezhessék. A higany és környezeti szennyeződésekkel szembeni kitettség minimalizálása érdekében válasszon vadon élő halakat, és vegyen egy változatot.

Figyelem

A MedlinePlus szerint a halolaj a legtöbb ember számára biztonságos, ha alacsony dózisban (3 g vagy annál kevesebb naponta), de ne vegyen több mint 3 g halolajat, hacsak orvosával nem beszél. A magas bevitel bizonyos emberekben túlzott vérzést okozhat, különösen azoknál, akik vérrétegző gyógyszereket, például Coumadint szednek.