Hatékony l-arginin és l-citrullin dózisok

Az L-arginin és az L-citrullin olyan aminosavak, amelyek széles hatásmódot tartalmaznak a szervezetre. Mindkét fehérje-építőelem természetesen megtalálható az élelmiszerekben és a szervezetben szintetizált más forrásokból. Tény, hogy citrullin állítható elő a szervezetben argininből. Az arginin és a citrullin táplálékkiegészítőként tekinthetők tápanyag-kiegészítőknek az esetleges egészségügyi előnyeik és alacsony toxicitásuk ellenére, bár bizonyos mellékhatások az arginin használatával jártak. Beszéljen kezelőorvosával, mielőtt ezeket a vegyületeket felhasználná, hogy biztonságban legyenek az Ön fogyasztása.

Argininadagolás

Az arginin természetesen megtalálható a diófélékben, magokban, gabonafélékben, kukoricában, húsban és számos más élelmiszertermékben. A Mayo Clinic szerint kevés bizonyíték van egy standard dózisra vagy argininre, mivel sok különböző dózist tanulmányoztunk. Az arginin-kiegészítők közös dózisa naponta háromszor 2-3 g-ot tartalmaz, összesen 6-12 g naponta. Bizonyos klinikai körülmények között napi legfeljebb 20 g arginint alkalmaztak a pangásos szívelégtelenség tüneteinek sikeres kezelésére.

Arginin biztonság

A National Library of Medicine által támogatott MedlinePlus szerint az arginin-kiegészítés a legtöbb ember számára biztonságos lehet rövid távon, de mellékhatások, például gyomorfájdalom, puffadás, hasmenés, köszvény, vérelégtelenség, allergia, Gyulladást, asztmát és alacsony vérnyomást jelentettek. Nem áll rendelkezésre elegendő információ az arginin-kiegészítés biztonságosságára serdülőkön és terhes vagy szoptató anyákon, ezért nem tanácsos az arginin alkalmazását ezeken a populációkban.

Citrulline adagolás

A Citrulline a legelterjedtebb a görögdinnyékben, de az arginin anyagcseréjéből is származik. A citrullin hatásos dózisaira vonatkozóan kevés szakértői vélemény áll rendelkezésre. Azonban a “British Journal of Nutrition” által közzétett 2008-as tanulmány megállapította, hogy a citrullin rövid távú kiegészítése 2-15 g dózisban biztonságos és jól tolerálható. Egy másik, a British Journal of Sports Medicine 2002-ben publikált tanulmánya kimutatta, hogy napi 6 g citrulin-kiegészítés az egészséges egyénekben az aerob energiatermelést és az izmok metabolizmusának megváltozását eredményezte.

Egyéb szempontok

A “Sport és edzés táplálék-kiegészítői: az arginin és a citrullin együtt dolgozik, mivel az arginin elősegíti a citrullin természetes termelését a szervezetben, az arginin nagy bevitele pedig növeli a citrullin vérszintjét, Felesleges, ha arginin-kiegészítőket szed, azonban nem ismert az arginin és a citrullin közötti pontos összefüggés a citrulin megfelelő dózisának meghatározása érdekében, miközben arginint is szed.