Milyen egészséges táplálkozik a máj?

A máj fontos szerv és népszerű táplálék sok kultúrában. A sertés, a szarvasmarha, a bárány és a csirkemáj talán a leggyakoribb az asztalnál. A többi húsdarabhoz hasonlóan főzve főtt ételként, vagy sima vagy beborított hagymaként, vagy más húsokkal kombinálva. A máj fontos része a hagyományos recepteknek, mint például a skóciai haggis és az indiai juhhúsmáj. Néhány szóródás, mint például a májpate és a májszérum szintén hozzáad a májat a napi étrendjéhez.

A máj kiváló fehérje. A szakértő szerint 1 oz. A borjúhús 6,2 g fehérjét tartalmaz. Ez a napi érték mintegy 12% -át teszi ki. A fehérje fontos makronutriens a testszövetek, beleértve az izmokat, a hajat és a körmöket. A fehérje az enzimek és hormonok fontos összetevője. Míg sokan úgy gondolják, hogy a máj túlságosan nagy zsírt és kalóriát tartalmaz, ez nem így van. Tény, hogy 1 oz. A borjúmáj csak 2,4 g zsírt tartalmaz, vagyis a napi érték 3 százaléka és 49 kalória. A csirkemáj kevesebb kalóriát és zsírt tartalmaz, mint a marhahús és a borjúhús, de kevesebb fehérjét is tartalmaz.

A máj nagyon koncentrált vitaminforrás. “McCance és Widdowson az élelmiszerek összetétele” szerint 1 oz. A borjúmájban a B-12 vitamin és az A-vitamin napi értékének több mint száz százalékát biztosítja. Ez egyben a folsav és a riboflavin jó forrása. A B-12 vitamin fontos a vörösvértestek termeléséhez és az idegrendszer működéséhez. Az A-vitamin kulcsszerepet játszik a szem, a haj és a bőr egészségében. A fólia fontos az emésztés és a vörösvérsejtek egészségében, és a szervezet riboflavint használ, hogy energiát termeljen az élelmiszerektől.

Különösen a borjak májja kiváló vas-forrása, amely 11 mg-ot ad a 3 oz-os adagoláshoz, vagyis a vas napi értékének 61 százaléka, amely a táplálékkiegészítők hivatalának megfelelően 18 mg. A marhahús kevesebb vasat tartalmaz, körülbelül 5,2 mg adagonként. Egy oz. A borjúmájban a réz napi értékének több mint 100 százaléka és a szelén és a cink napi értékének mintegy 25 százaléka. Mint a B-12-vitamin és a folsav, a réz fontos a megfelelő vörösvérsejt-működéshez és segít a vas-anyagcserében. A szelén, amely antioxidánsnak számít, számos enzimben vesz részt, és fontos a férfi termékenység szempontjából. A cink segíti a sebgyógyulást és fenntartja az egészséges immunrendszert.

Míg a mérsékelt májfogyasztás tápanyagprofilja miatt előnyös lehet, a túlzott fogyasztás koleszterinszintje miatt káros lehet. Az orvosok javasolják a terhes nőket, hogy elkerüljék a máj- és a májtermékeket, mert a magas A-vitamin bevitele károsíthatja a magzatot. A máj és a belsőség szintén magas a purinokban, ami súlyosbíthatja a köszvényt és a veseköveket. Ha egzotikus ízlése van, a jegesmedve májban való étkezés nagyon magas A-vitaminszintet okozhat, ami szédülést, hányingert, fejfájást, ízületi fájdalmat és súlyos esetekben halált okozhat.

Protein és zsír

Vitaminok

Ásványok

aggodalmak